Crappy in-ears verpesten muziek, mooier kan ik het niet maken. Het probleem is dat goede oordoppen, zoals luidsprekers, meestal niet goedkoop zijn.

Hierbij heb ik het over oordopjes, in-ears en in-ear monitoren (IEM); één pot nat. Al het goede dat je in je oren kan schuiven. Ik heb het niet over hoofdtelefoons, want geweldige hoofdtelefoons zijn meestal niet de meest discrete voorwerpen die er zijn.

Het gaat om de drivers

Wanneer het nou gaat over hoofdtelefoons of in-ears: ze lijken erg veel op luidsprekers, alleen dan in het klein. Het belangrijkste element is de “driver”. Deze zijn vergeleken met luidsprekers kleiner, maar hoeven ook niet zoveel te doen om hetzelfde te bereiken, omdat hij in je oor zit!

Er zijn twee verschillende soorten drivers:

1.     Dynamische driver

De Dynamische driver werkt net als een traditionele driver in een grote luidspreker. Het voordeel van de dynamische driver is dat het een mooie basrespons produceert. Het nadeel is dat deze worden gemaakt aan de hand van een grote driver uit een luidspreker. Deze worden dan verkleind en dat brengt vaak complicaties met zich mee.

2.     Gebalanceerde armatuur driver

Een gebalanceerde armatuur driver is tamelijk gewoon onder de serieuze in-ears, omdat deze eenvoudig kan worden verkleind. Oorspronkelijk te vinden in hoortoestellen, herbergt het een magnetisch armatuur dat beweegt wanneer een elektrische stroom door de spoel loopt, waardoor er druk op het diafragma wordt uitgeoefend, waardoor geluid wordt gecreëerd. Het kan, en wordt meestal, ondersteund door een dynamische driver voor het perfecte geluid.

De meeste in-ears hebben maar één driver, maar er komen steeds meer producten met meerdere drivers. Deze zijn over het algemeen ook een stuk duurder, want meer materialen en dat moet allemaal in zo’n kleine in-ear passen. Wat dan ook weer niet te zwaar moet zijn om bijvoorbeeld te kunnen sporten of op het podium te staan. Met meerdere drivers komt ook een “crossover-netwerk” kijken, een circuit dat bedoeld is om muziek in verschillende frequenties te verdelen en ze naar de juiste drivers te sturen. Inderdaad, nog een extra (nuttige) lading om in die beperkte ruimte te proppen. Na alles wat erin is gepropt, klinken earbuds met meerdere drivers meestal beter dan die met één driver, omdat er dan drivers zijn die zich kunnen focussen op een bepaald gedeelte in het frequentiebereik. Van ronkende bassen tot sizzly trebles, alles is dan haalbaar.

Je kan je vast voorstellen dat deze crossover-netwerken niet altijd naadloos werken. Dat is waarom sommige merken denken dat werken met één driver het beste is. Deze merken zijn juist bezig met het ontwikkelen van de beste driver die alles aankan. Wat gelijk het nadeel blootgeeft; je vraagt één driver om alles te doen: hoog, laag en het middenbereik. Voor beide valt wat te zeggen.

Hoe het is gemaakt

Het is natuurlijk belangrijk welke materialen er zijn gebruikt. Bij de goedkoopste in-ears worden materialen gebruikt waarvan niemand weet waar ze vandaan komen of wat er precies in zit. Daarboven zit een categorie waarbij je voornamelijk voor het design of het kleurtje extra betaald. De topmerken, waarvan er veel zijn, hebben de neiging hun hoofdtelefoon zelf te ontwerpen en te ontwikkelen. Wat erg duur is, en je raadt het al, deze kosten worden aan jou doorberekend!

De pasvorm

Met fatsoenlijke in-ears betekent de pasvorm heel erg veel, want afdichting van je gehoorgang is cruciaal. Niet alleen zorgt een goede afdichting voor minder omgevingsgeluid, waardoor je je volume laag kunt houden terwijl je nog steeds het volledige dynamische bereik ontvangt, maar zorgt er ook voor dat je een fatsoenlijke basweergave krijgt. Anders kun je die bas wel vergeten…

Je wil iets dat comfortabel en diep in je oor zit en hiervoor zijn heel veel verschillende soorten ‘tips’ op de markt. Naast de standaard rubberen tips kun je ook kiezen voor zacht schuim of een “triple flange” tip (die met die kerstboom-look). Wat het beste werkt, komt vaak neer op je eigen oren en je persoonlijke voorkeur, daarom komen betere oordopjes vaak met een heleboel tips om te kunnen kiezen!

De hamvraag: wat moet je kopen?

Critici zeggen dat je niets onder de 100 euro moet kopen, wat in grote lijnen waar is. Een verschil tussen de meeste in-ears onder de 50 euro en de oortjes die je bij je telefoon hebt gekregen zal er niet zijn. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, zoals AIAIAI en Urbanears.

Daarboven wordt het interessant. Merken als RHA, Final en Astell&Kern weten waar ze mee bezig zijn! Niet alleen bij hoofdtelefoons, maar ook bij in-ears kunnen de prijzen in de duizenden euro’s lopen. “Sky is the limit”. Belangrijk om zeggen is dat je je moet beseffen dat het verschil tussen een in-ear van 300 euro en 400 euro niet eens in de buurt komt van het verschil tussen een 20 euro en een 100 euro in-ear. Hoe hoger het bedrag hoe kleiner de verschillen.

Heb je vragen of wil je ons een specifiek geval voorleggen? Dan helpen wij je graag, stuur dan even een mail naar info@musicmonkey.nl of via de contactpagina.

Laat een reactie achter