Waar let je op bij het kopen van een hoofdtelefoon? Met zoveel soorten en maten hoofdtelefoons is de vraag welke voor jou het meest geschikt. Wij bij MusicMonkey helpen je natuurlijk graag met kiezen! Wel moet je zelf een aantal cruciale afwegingen maken om bij de perfecte hoofdtelefoon uit te komen.

On-Ear of Over-Ear

Een On-Ear ligt op je oor en een Over-Ear zit om je oren. Dit zorgt ervoor dat een Over-Ear je afsluit van de buitenwereld (ook wel passieve Noise Canceling genoemd) en een On-Ear niet. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen.

De voordelen van een Over-Ear is dat veel van deze hoofdtelefoons ervoor zorgen dat je afgesloten wordt van de buitenwereld, wat maakt dat vaak de buitenwereld ook weinig meekrijgt van wat jij luistert. Dit is natuurlijk niet ideaal als je elke dag met een hoofdtelefoon op door hartje Amsterdam wil fietsen, maar wel fijn als je op een drukke locatie, zoals openbaar vervoer, wil luisteren.

Onze aanraders voor Over-ears:

2 of 3 werkdagen

 1.299,-

Overmorgen in huis

 1.599,-

Het voordeel van een On-Ear is dat vanwege het compacte formaat, je overal kan luisteren naar je favoriete muziek. Alleen als je een hoofdtelefoon zoekt puur voor op een luidruchtige bouwplaats, dat adviseren we je tóch naar een Over-Ear met Noise Cancelling te kijken.

Onze aanraders voor On-ears:

Overmorgen in huis

 134,-

2 of 3 werkdagen

 889,-

Active Noise Cancelling

Passive Noise Cancelling is niets anders dan een hoofdtelefoon die je oren door zijn constructie afsluit van de buitenwereld. Active Noise Cancelling is een functie die sommige hoofdtelefoons hebben om het geluid van buiten de compenseren. Dit wil zeggen dat de hoofdtelefoon tegengeluid creëert wat ervoor zorgt dat je in stilte naar je muziek kan luisteren. Wil je een hoofdtelefoon voor thuis op de bank en woon je alleen? Dan is Active Noise Cancelling misschien een overbodige functie. Zit je veel in de trein? Dan is het wellicht het overwegen waard.

Onze aanraders voor Active Noise Cancelling hoofdtelefoons:

Overmorgen in huis

 329,-

Open of gesloten hoofdtelefoon

Bij het uitzoeken van een hoofdtelefoon moet je de keuze maken tussen een open, gesloten, of semi-open klankkast. Een gesloten klankkast blokkeert geluid zowel van binnen als van buiten, terwijl een open klankkast geluid doorlaat. Een gesloten klankkast is daarom geschikt voor gebruik in een luidruchtige omgeving en een open klankkast voor thuis en in de studio. Een semi open klankkast combineert de voor- en nadelen van beide varianten.

Gesloten hoofdtelefoons (altijd Over-Ear) versterken het doel van een Over-Ear; geluid van buitenaf wordt geblokkeerd en geen geluid kan lekken naar de buitenwereld. Omdat er een grotere druk in gesloten hoofdtelefoons is, is ook vaak de bas een stuk beter. Het nadeel is ook gelijk deze druk, hier kun je na een lange tijd luisteren last van krijgen. De druk op je oren zorgt er daarnaast ook vaak voor dat de hoofdtelefoon minder ruimtelijk klinkt.

Open hoofdtelefoons (zowel On- als Over-ear) zorgen ervoor dat zowel geluid van binnen als buiten de hoofdtelefoon een plekje krijgt. Dit zorgt ervoor dat een open hoofdtelefoon vaak ruimtelijker en natuurgetrouw klinkt. Het is niet voor niets dat studio-technici eigenlijk altijd voor een open hoofdtelefoon kiezen!

Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Semi-open hoofdtelefoons proberen van twee walletjes te snoepen. Een Semi-open klankkast sluit je niet volledig af van de buitenwereld, maar zorgt er wel voor dat je in de meeste situaties rustig kan luisteren.

Onze aanraders voor Over-ear open hoofdtelefoons:

2 of 3 werkdagen

 1.035,-

Overmorgen in huis

 329,-

Overmorgen in huis

 1.599,-

Bluetooth

Draadloze hoofdtelefoons worden mogelijk gemaakt door Bluetooth. Iets dat al een tijdje bestaat maar tegenwoordig flink is doorontwikkeld. Bij hoofdtelefoons betekent dat meestal de toepassing van Bluetooth aptX HD, dat voluit Qualcomm aptX HD heet.  Hierdoor is het ook mogelijk om kwalitatief goede audio te kunnen verzenden via Bluetooth. Ons advies is wel om altijd een bedrade hoofdtelefoon te pakken als je streeft naar het beste geluid.

Dan bestaat er ook nog een NFC-functie. Near Field Communication (vaak afgekort als NFC) is een contactloze communicatiemethode. NFC maakt het mogelijk om een hoofdtelefoon snel te kunnen verbinden met een telefoon. Je hoeft je telefoon alleen maar even kort tegen de hoofdtelefoon te houden en hij is verbonden. Zo hoef je niet eerste naar de instellingen van je telefoon te reizen. Maakt het leven weer nét iets makkelijker! Let op: niet elke telefoon kan dit. Met name iPhones ondersteunen geen NFC.

Impedantie

Dit is een onderwerp wat veel mensen te moeilijk vinden, niet over gesproken wordt of niet als belangrijk zien. We willen benadrukken dat dit wel degelijk van belang is wanneer je in het hogere segment komt, want niet alle hoofdtelefoons kunnen op je telefoon aangesloten worden! Kijk hier naar onze blog over impedantie.

Onze aanraders voor hoofdtelefoons met hoge impedanties:

2 of 3 werkdagen

 1.035,-

2 of 3 werkdagen

 499,-

Overmorgen in huis

 2.399,-

Connectoren

Kijk even goed naar welke connectoren je nodig hebt om te kunnen luisteren. Niets is zo onhandig als erachter komen dat de hoofdtelefoon die je op je iPhone wil aansluiten alleen een XLR-uitgang heeft. Toch een onaangename verassing waar we je graag voor willen behoeden!

Frequentiebereik

Als je kijkt naar het frequentiebereik (soms ook frequentierespons genoemd) zegt het laagste getal in Hz wat over de mate waarin lage tonen aanwezig zijn en het hoge Hz informatie over de weergave van hoge tonen. Misschien valt het je op dat veel van onze hoofdtelefoons buiten de standaard 20 Hz en 20 kHz vallen, wat overbodig lijkt. Want volgens onderzoek blijkt dat het menselijk gehoor alleen geluid kan registreren tussen de 20 Hz en 20 kHz.

Die waarde vertelt je minder dan het lijkt. In de praktijk zegt het zelfs bitter weinig, aangezien we niet weten of alle geluiden binnen dat bereik even luid worden weergegeven. Een hoofdtelefoon zal aan de boven- en onderkant van zijn frequentiebereik namelijk niet plots stoppen met het weergeven van geluid. Sommige fabrikanten geven bij het frequentiebereik aan hoe groot de maximale afwijking is over het frequentiebereik, te herkennen aan “+/- 1 dB” of een ander getal. Hoe kleiner dit getal, hoe preciezer het frequentiebereik van de hoofdtelefoons.

Vertrouw je oren

Kijk niet alleen maar naar de specificaties van producten. Je met vertrouwen op je oren en wat jij mooi vindt klinken, want zeker in het hogere segment speelt smaak een grote rol! Of een hoofdtelefoon nou meer of minder frequentiebereik heeft, nou ruimtelijker zou moeten klinken door bouw of niet. Het maakt allemaal niets uit zolang jij het maar goed vindt klinken. Wij zullen ook de laatste zijn die anders beweren!

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter