Als je opzoek gaat naar een hoofdtelefoon zijn er ontzettend veel keuzes. Heel vaak speelt de persoonlijke voorkeur voor een bepaald geluid een grote rol, maar vergeet niet om goed naar de specificaties te kijken! Er zijn zoveel factoren die een rol spelen en je wil na je aankoop niet tegen ongewenste verassingen aanlopen! Ben je van plan om iets te kopen om direct van je telefoon, tablet of pc te kunnen luisteren? Lees dan deze informatie even door.

Wat is impedantie?

Impedantie betekent weerstand en wordt uitgedrukt in Ohmage (Ohm). Een hoofdtelefoon of in-ear vormt een weerstand voor de versterker waaraan het gekoppeld is. De ohmage geeft aan hoeveel de drivers in de hoofdtelefoon of in-ear nodig hebben om te kunnen bewegen en dus geluid te kunnen reproduceren. Deze versterker kan in de vorm van een toegewijde hoofdtelefoonversterker of de uitgang van je telefoon zijn. Het apparaat waarvan je wil luisteren is héél belangrijk voor je keuze in welke hoofdtelefoon of in-ear je kunt nemen. De versterker moet de belasting van een hoofdtelefoon kunnen verwerken voor een optimaal geluid. Dus de uitgangs-impedantie van de koptelefoonversterker moet in overeenstemming zijn met de impedantie van de koptelefoon.

Dempingsfactor

Een vuistregel is dat de impedantie van de hoofdtelefoon of in-ear minimaal 8 keer zo groot moet zijn als de uitgangs-impedantie van de versterker. Voorbeeld: bij een impedantie van 32 Ohm moet de uitgangs-impedantie van de versterker 4 Ohm zijn. Deze verhouding wordt ook wel de ‘dempingsfactor’ genoemd (impedantie koptelefoon delen door uitgangsimpedantie versterker). Als de dempingsfactor hoger dan 8 is heb je geen hoorbaar verschil, maar als hij kleiner is dan gaat je koptelefoon slechter klinken en dat is natuurlijk zonde!

Welke impedantie heb jij nodig?

Hoe hoger de impedantie van een hoofdtelefoon of in-ear is, hoe meer de versterker moet kunnen leveren. Hoofdtelefoons en in-ears met een impedantie tot 50 Ohm zijn over het algemeen beter geschikt voor apparaten die op een batterij werken zoals je telefoon of tablet.  Als de impedantie te hoog is zal het geluid erg zacht klinken. Wil je een hoofdtelefoon voor je Hifi-set of voor in de studio? Dan kun je beter een hoofdtelefoon (of in-ear) kiezen met een hoge impedantie.

De vuistregel

  • Voor een telefoon of tablet neem je een hoofdtelefoon met een impedantie tussen 16 en 50 Ohm.
  • Voor studio- en hifi-apparatuur kies je er een van 60 Ohm of meer.
  • Voor DJ-apparatuur gebruik je er een van 60 Ohm of meer.

Heb je al een hoofdtelefoon of in-ear met hoge impedantie?

Die zal vast erg goed klinken op een hifi-set of in de studio! Maar waarschijnlijk een stuk minder op je telefoon. Dan heb je een hoofdtelefoonversterker nodig! Het belangrijkste hierbij is dat je goed kijkt naar de uitgangsimpedantie van de hoofdtelefoonversterker en de impedantie van je hoofdtelefoon (zie hierboven de dempingsfactor). Er bestaat ook een optie om een DAC (digitaal naar analoog converter) te nemen, die verbetert ook gelijk het geluid en heeft vaak ook een versterker aan boord!

Waarom voor een hogere impedantie kiezen?

Hoofdtelefoons met hogere impedantie klinken genuanceerde en zijn een stuk gevoeliger. Als je hoofdtelefoon met een goede versterker koppelt zal hij met name veel dynamischer klinken. Let op: de kwaliteit wordt niet per definitie beter bij een hogere impedantie!

Verder lezen

Ben je benieuwd welke hoofdtelefoons wij bij MusicMonkey aanraden? Lees dan onze koopgids hoofdtelefoons.

Een reactie op “Impedantie bij hoofdtelefoons

  1. Pingback: Koopgids Hoofdtelefoons - MusicMonkey

Laat een reactie achter