De hoofdtelefoon zelf is het belangrijkste onderdeel van het creëren van een persoonlijk audio systeem dat muziek verbluffend kan weergeven, máár de hoofdtelefoonversterker staat op een goede tweede plek.

Ben je nu aan het beslissen of je die top-hoofdtelefoon of een combinatie moet kopen? Mijn advies: bewaar die hoofdtelefoonversterker voor later. Tenzij het niet anders kan. Alleen als een hoofdtelefoon (of in-ear uiteraard) een hogere impedantie heeft dan 60 ohm heeft kun je niet om een hoofdtelefoonversterker heen. Voorbeeld: met een Sennheiser HD 800S, met een impedantie van 300 ohm, kom je niet heel erg ver zonder een extra versterker (te zacht geluid)!

Oké dat is uit de weg. Bij de beslissing om een goede hoofdtelefoonversterker te kopen, is het belangrijk om na te gaan hoeveel een hoofdtelefoon kan profiteren van een versterker – een ‘prestatieplafond’, met andere woorden.

Prestatieplafond

Als je meer dan 150 – 200 euro aan je hoofdtelefoon hebt uitgegeven, wil je misschien een versterker overwegen. Dit hoeft niet duur te zijn, zie bijvoorbeeld de Fiio A3. Daarmee wordt je hoofdtelefoon al aanzienlijk beter. Als je een grotere muzikale beleving wil ervaren, dan is het raadzaam om onsvolledige assortiment hoofdtelefoonversterkers te bekijken!

Natuurlijk is een audiosysteem maar zo goed als zijn zwakste schakel. Als je goed opgenomen muziek en een geweldige hoofdtelefoon hebt, maar vertrouwt op de vermogen-beperkte hoofdtelefoonversterker in je smartphone, laptop of tablet, zal je waarschijnlijk je hoofdtelefoon niet optimaal kunnen gebruiken. Het toevoegen van een versterker tussen de speler en je hoofdtelefoon kan een aanzienlijke hoorbare verbetering in helderheid, detail en dynamiek bieden.

Wat wordt er beter?

Hoofdtelefoons met een hoge impedantie hebben meer stroom nodig om een ​​solide luisterniveau te bereiken. Zonder deze stroom heb je simpelweg niet genoeg volume om te kunnen luisteren. Voor hoofdtelefoons met een lage impedantie kan een hoofdtelefoon ook goed zijn. Zeker de hoofdtelefoons die kwalitatief goed zijn gebouwd en niet de oortjes die je bij je telefoon hebt gekregen!

Als voorbeeld: de Hifiman Sundara. Een goede hoofdtelefoon met maar 37 ohm impedantie. Dat zou elke telefoon moeten kunnen aansturen, maar wanneer je er een mooie hoofdtelefoonversterker aan verbind komt hij écht tot leven. Simpelweg omdat er dan een groter dynamische bereik beschikbaar komt. Hij is dan helderder, detailrijker en dynamischer.

De grootte van je hoofdtelefoon

De grootte en afmetingen van een hoofdtelefoon zeggen al veel over of een hoofdtelefoon veel uit een hoofdtelefoonversterker zal halen of niet. De meeste in-ears gaan erg efficiënt met stroom om en hebben geen extra versterker nodig. Veel grote over-ears klinken echter duidelijker en beter met een versterker.

Heb jij een hoofdtelefoon nodig?

Wil je weten of jouw hoofdtelefoon een versterker nodig heeft? Neem even contact met ons op. Of: kom even langs en plug je hoofdtelefoon in 1 (of alle) van onze hoofdtelefoonversterkers en vindt het zelf uit!

 

Laat een reactie achter